Loading...

Κατερίνα Σοφιανοπούλου

Ψυχολόγος


Διδάσκει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της “Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Θεραπείας παιδιών και εφήβων” του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς – ΙΕΘΣ (αναγνωρισμένου από την EABCT) που απευθύνεται σε Ψυχολόγους. Ως μέλος του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του ΙΕΘΣ αναλαμβάνει την επίβλεψη διπλωματικών εργασιών σπουδαστών και διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Είναι συνεργάτης του Τομέα Ψυχικής Υγείας του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη” συμμετέχοντας στα ερευνητικά προγράμματα του Ιδρύματος καθώς και σε Ευρωπαϊκά (Erasmus) και Διεθνή προγράμματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων (ενδεικτικά: “ΑΝ: Αναγνωρίζω, αντιδρώ, αντιμετωπίζω” για την πρόληψη της κακοποίησης, Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης Συνομηλίκων, “Προωθώντας την καλή πρακτική στον αυτισμό κ.α.).

Συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών παρέχοντας εποπτεία σε Ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας.

Εργάζεται ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους και οικογένειες προσφέροντας θεραπεία γνωσιακής-συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης και συμβουλευτική γονέων.

Επιδίωξή της είναι να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες να διαχειρίζονται καλύτερα τις δυσκολίες, να αναπτύξουν την συναισθηματική τους ανθεκτικότητα και να διάγουν μια ζωή με χαρά και νόημα.


  • Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
  • Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην “Προαγωγή Υγείας και Διαχείριση Στρες”  από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής –Συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους από την “European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT)”.
  • Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος Early Bird Plus για οικογένειες παιδιών με αυτισμό από την National Autistic Society και επίσημο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΕΕΔΔΑΦ).
  • Είναι εκπαιδευμένη στην 3η γενιά προσεγγίσεων της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (θεραπεία μέσω της συμπόνιας, θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης, ενσυνειδητότητα – mindfulness) και στην θεραπεία τραύματος: EMDR και trauma-focused therapy.
  • Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία με θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια (πανελλήνια και ευρωπαϊκά) με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις.
  • Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

    Μάθημα: Ψυχολογία και Φιλοσοφία